Edward Bloms julsill

I dag testar vi någon annans sillrecept: Edward Bloms julsill. Den gode Blom verkar till skillnad från denna blogg inte satsa på att testa en kvantitet av olika sillar, utan att driva ett enda recept till perfektion. Resultatet blir riktigt lyckat, även om ingrediensen muskotblomma nog kan vara lite svår att finna i många butiker. Sillen funkar med all säkerhet bra även utan denna.


Ingredienser
400 g saltsillfiléer (eller två burkar inläggningssill
3-4 finhackade ansjovisar och spadet från ansjovisburken
1/2 dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök.

Till lagen
3,5 dl vatten
1 1/2 dl socker
1 dl ättikssprit (12 %)
8 kryddpepparkorn, krossade
1 kanelstång, krossad
1 liten bit torkad ingefära, krossad
5 krossade nejlikor
10 hela nejlikor
lite muskotblomma
finstrimlad zest från en klementin (eller från 1/3 apelsin)
lite halvkrossad kardemumma


1. Börja med att vattna ur saltsillfiléerna, om du inte använder färdig inläggningssill. Skär sillen i centimetertjocka skivor.
2. Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Låt svalna till rumstemperatur eller kallare. 
3. Varva ingredienserna i en burk. Häll över den kalla lagen. Sätt på locket.
4. Låt stå minst ett dygn, men gärna längre, innan servering. 


Kommentarer