Senapssill

Senapssill, finns det något mer klassiskt på julbordet? Den fina gula färgen är minst lika viktig som den goda smaken. Satsa därför på att göra en ättikslag först där sillen får ligga en dag. Så håller den sig längre och får bättre smak, utan att senapen blir för utspädd.

I senapsdressingen valde jag att blanda 4 msk stark grovkornig skånsk senap med 1 msk Slotts originalsenap. Eftersom jag gillar kryddstark mat hade jag nog kunnat köra på bara den starka senapen. Dressingen kan blandas friskt efter tycke och smak.

Till rapsolja valde jag Hammenhögs rapsolja, vilket gav en svagt nötig eftersmak som var intressant. Känner du inte för att experimentera så ta något med mindre smak.



Ingredienser
1 burk med inläggningssill (420 gr)

Lag
½ dl ättiksprit
1 dl socker
10 kryddpepparkorn
1½ dl vatten

Senapsdressing

5 msk senap
2 msk vinäger
1 msk socker
vitpeppar
½ tsk salt
2 dl rapsolja

1. Värm ingredienserna till lagen i en kastrull tills sockret har smält. Låt svalna.
2. Skär sillen i bitar.
3. Lägg sillbitarna i en burk. Häll över den kalla lagen och sätt på lock.
4. Låt stå minst 24 timmar.

5. Blanda alla ingredienserna till senapsdressingen utom rapsoljan.
6. Blanda sakta i oljan medan du vispar. Häller du i allt samtidigt är risken att det skiktar sig.
7. Låt sillen rinna av ordentligt och blanda sedan ner sillen i dressingen.
8. Låt stå svalt till servering.

Kommentarer

Skicka en kommentar