Brantevikssill

Har fått en del förfrågningar om detta. Alla sillars moder. Den som lovsånges bortom alla hav och bortom alla stränder. Brantevikssillen. Uppkallad efter en liten fiskeort på Österlen, nära Simrishamn. Den bör givetvis skapas med ättika från Perstorp och socker från de skånska betfälten. En mycket klassisk sill.


Lag
½ dl ättiksprit (12%)
3 dl vatten
0,25 dl salt

Ingredienser
500 gram färska sillfiléer
1 gul lök
1 rödlök
1 lagerblad
1½ msk citronpeppar
2 msk krossad kryddpeppar
1 msk krossad vitpeppar
Ett knippe färsk dill
2½ dl socker

1. Dra skinnet av sillfiléerna så att de delas i två. Blanda ihop ingredienserna till lagen, rör om och lägg i sillen.
2. Låt stå svalt i 24 timmar.
3. Häll av lagen och låt sillen rinna av.
4. Hacka under tiden lökarna och klipp dillen.
5. Blanda alla ingredienser, inklusive sillen, i en skål och rör om.
6. Lägg över i en glasburk och låt stå minst två dagar innan förtäring. Ingen vätska ska tillsättas, sillen vattnar sig själv efterhand och bildar lag.

Kommentarer