Vegetarisk vanilj- och limebladssill

När jag sillchattade på Skånska Dagbladet inför midsommarfirandet var det en fråga som kom upp oftare än alla andra: hur gör jag vegetarisk sill? Genom lite googlande och genom att fråga runt lite var det ingen svår fråga att svara på, men jag hade ju aldrig själv testat. Så därför slängde jag lite snabbt ihop en extra sill till midsommarfirandet. Den här blev väldigt söt och god. Enligt en kenyansk utbytesstudent smakade den som godis (kan ha med vaniljen att göra). I grund och botten är det bara exakt samma recept som detta, fast med förvälld aubergine istället för sill.



Lag
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit

Ingredienser
½ aubergine
1 silverlök
1 vaniljstång
Skal från en lime
Skal från en apelsin
Skal från en citron
5-6 limeblad
3 lagerblad
6 vitpepparkorn

1. Skär auberginen i ungefär lika stora sillar som du hade skurit sill. Förväll dem i 5-10 minuter i hårt saltat vatten. Konsistensen ska bli lite mjuk.
3. Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Värm till sockret har löst sig och låt svalna.
4. Hacka silverlöken.
5. Varva alla ingredienserna i en burk. Avsluta med att skrapa ur vaniljstången och hacka sedan denna i bitar och lägg i. Rör om.
6. Häll över den kalla lagen i burken så att den täcker alla ingredienser.
5. Sätt på lock och låt stå minst en dag.


Kommentarer