Skånsk senapssill

Här kommer en härligt god senapssill, gjord från grunden och med skånsk senap. Vill man göra det enklare för sig kan man strunta i att göra lagen och istället köpa färdig femminuterssill. Hoppa då över de första tre stegen i receptet. I så fall är sillen klar på bara några minuter.


Lag
4 sillfiléer
½ dl ättiksprit
1 dl socker
1½ dl vatten
Cirka 10 kryddpepparkorn
1 lagerblad

Senapssås
2 dl rapsolja
5 msk skånsk senap
2 msk vinäger
2 msk strösocker
½ tsk vitpeppar
½ tsk salt

1. Vi ska börja med att vattna ur sillen. Dra av skinnet från filéerna, skär dem i centimetertjocka bitar och lägg i en kastrull med vatten. Låt stå i kylskåpet 6-8 timmar.
2. Blanda övriga ingredienser till lagen i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Låt svalna.
3. Ta ut sillen ur kylskåpet och låt den rinna av. Lägg den i en burk och slå över lagen. Låt stå minst en dag.
4. Vispa ihop alla ingredienser till senapssåsen utom rapsoljan ordentligt.
5. Häll i rapsoljan lite i taget under omrörning. När såsen är klar, ställ in den i kylskåpet.
6. När det är dags för servering, ta ut sillen ur burken och låt den rinna av. Lägg över i en tom skål eller burk och häll över senapssåsen. Blanda runt.


Kommentarer