Gammeldansksill

Den distinkta smaken har gjort såväl gammeldansk som sill till två av våra mest uppskattade, och samtidigt avskydda, matprodukter. Att blanda samman dessa giganter till en god harmoni låter som en omöjlighet, det är en Goliats kamp mot Goliat. Till en början är det heller ingen ljuv musik, men när smakerna fått dra åt sig av varann tillräckligt länge blir det faktiskt riktigt bra. Så gör sillen i god tid, gärna en vecka innan och njut sedan av den hela julen.



Ingredienser
1 burk inläggningssill (420 gr) 
1 rödlök 
10-20 kryddpepparkorn 

 Lag
1½ dl vatten
1½ dl gammeldansk 
2 dl socker 
1 dl ättiksprit 

1. Koka upp alla ingredienser i lagen utom gammeldansk. Låt svalna och häll sedan i den ädla drycken. 
2. Låt sillen rinna av och skär den sedan i centimetertjocka bitar. Skär löken i skivor. 
3. Varva ingredienserna i en burk, häll över den kalla lagen. 
4. Låt stå minst fyra dagar, gärna en vecka, och dra åt sig smak. 


Kommentarer