Citron- och ingefärasill

Påsken närmar sig med stormsteg och med det även sillsäsongen. Har dock märkt på bloggen att rätt få människor verkar göra egen sill till påsk. Skillnaden mot julen, när alla ska göra allt från grunden, är enorm. Redan i slutet av november är det fler som kommer in till bloggen och tittar på recept än under påsken!
Lite synd kan jag tycka. Även påskfirarna förtjänar ju bra sill :).
Frågade runt lite på Facebook om bra sillar och testade på två stycken i år. Den här får väl sägas vara lite mindre "galen" än den andra (portersillen). En god, ganska klassisk sill, med ingefära och citron som en lite udda touch vid sidan av.
Jag använde det här receptet som grund, men höftade lite på lagen för att jag gjorde lite annat med den också och orkade inte göra flera olika satser. Fick koka lite extra sockerlag efteråt och slänga in i burken för att få riktigt bra smak på sillen. Kanske inte så konstigt då jag har lite sur citron i.





Ingredienser
3/4 dl ättiksprit
2 dl socker
2 och 1/4 dl vatten
1 burkar inläggningssill (a 420gr)
En handfull svartpepparkorn
1liten rödlök
En bit ingefära (runt 5 cm)
En liten purjolök
Citronskal från en citron

1. Koka upp ättiksprit, socker och vatten och pepparkorn. Låt bli riktigt kallt.
2. Skär lökarna i skivor. Skala och riv ingefäran. Låt sillen rinna av och skär den i centimetertjocka bitar.
3. Blanda alla ingredienser i en burk. Häll över den kalla lagen, sätt på lock och låt stå minst ett dygn i kylen.
4. Nom nom nom!


Kommentarer