Sichuanpepparsill

Det var länge sedan bloggen uppdaterades, men nu är det ju snart jul! Min vän Jacob Dexe föreslog för länge länge sedan att jag skulle göra en sill på sichuanpeppar, en kinesisk krydda med en del bett i men samtidigt en hel del spännande lite blommiga smaker (den har egentligen ingenting med våra pepparsorter att göra). Blev både en krämig sill (som kommer senare) och denna anrättning med klar lag.

Att lyckas få till en bra blandning med rätt mängd visade sig vara rätt svårt eftersom kryddan gärna tar över en del när man får den i munnen. Lösningen blev att göra en lag som får stå en dag och sedan sila bort sichuanpepparn.


Lag
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
3 msk sichuanpeppar (eller efter smak om man vill ha svagare/starkare)

Ingredienser
1 burk inläggningssill
1 morot
1 gul lök
Någon centimeter skivad ingefära (går bra att ha skalet på, det ska ändå inte ätas)
1 röd chili (eller efter smak)

1. Börja med att blanda alla ingredienserna till lagen och låt det koka upp. Ta den sedan av plattan och låt den dra till sig i 24 timmar. Sila sedan bort pepparkornen.
2. Skär inläggningssillen i centimetertjocka bitar. Skiva morot och hacka löken och chilin.
3. Varva alla ingredienser i en burk och häll över lagen. Sätt på lock.
4. Låt stå minst en dag och dra till sig.

Kommentarer